Czym jest żywność poddana procesowi liofilizacji? Przez kogo jest ona stosowana? Jak przedstawiają się jej zalety?

Ludzie wymyślili już sporo sposobów na zabezpieczanie jedzenia tak, aby można było dłuższy czas przechowywać pokarm. Jedną z metod jest liofilizacja. Czym ona jest? W jakich sytuacjach tego typu pożywienie się sprawdza?




przejażdzka rowerowa
Autor: Mike Gifford
Zaczerpnięte z: http://www.flickr.com


Liofilizowanie to konserwacja żywności, jakie ma pozbawia żywność większości wody, znajdującej się w niej. Proces taki jest przeprowadzany przy użyciu niskiego ciśnienia. Żywność jest zamrażana, a później suszona, w konsekwencji otrzymujemy produkt, jaki wytrzymuje bardzo długo nawet w ciężkich warunkach. Żywność ta nie psuje się choćby pod wpływem ciepła. By takie pożywienie nadawało się do spożycia, trzeba je zalać wrzątkiem. Jest gotowe szybciej, niż gdybyśmy chcieli spożyć przykładowo jedzenie suszone. Do tego produkty takie są lżejsze, aniżeli przed procesem, z tego względu też znalazły swoje zastosowanie chociażby jako wojskowy prowiant. A gdzie jeszcze stosowana jest żywność (sprawdź http://pirum24.pl/) liofilizowana - żywność liofilizowana?


Wspomniana mała waga tego typu pożywienie sprawiła, że jest stosowana właśnie tam, gdzie waga ma duże znaczenie. Przykładem mogą być alpiniści, albo ogóle ludzie, którzy chodzą po górach. Takie osoby chcą możliwie najbardziej odciążyć plecak w taki sposób, by pokonywanie długiego dystansu było łatwiejsze. Osoby profesjonalnie zajmujące się sportem muszą się zdrowo odżywiać. Z kolei liofilizacja to metoda, która nie pozbawia pożywienia tak cennych składników, którymi są witaminy czy mikroelementy.




Dlatego jest tak, że sportowcy także używają takie produkty, gdy trudny jest dostęp do określonych artykułów, a należy przyjąć konkretną porcję substancji odżywczych.
29-08-2018
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.